€ 82.326
per kilo
€ 922
per kilo
SCHRIJF JE HIER TIJDIG IN - 05/12/2024 INFOAVOND OVER INVESTEREN IN GOUD & ZILVER
Gouden munten of zilveren munten in Proof kwaliteit zijn de top onder de munten. Het eerste verschil tussen een gewone ongecirculeerde munt en een ongecirculeerde PROOF munt is de manier waarop de munt geslagen is waardoor deze wordt gekwalificeerd als zijnde ‘PROOF’. Munten worden gemaakt door een los stuk metaal, goud of zilver, tussen twee mallen te leggen, waarna deze mallen met veel kracht tegen elkaar worden gedrukt. De ene mal is voorzien van het ontwerp van de voorzijde van de munt en de andere mal van het design van de achterzijde van de munt. Het verschil tussen een gewone munt en een PROOF munt is op dit vlak de speciale manier waarop PROOF munten worden gefabriceerd en geslagen, waardoor PROOF munten een ander uiterlijk krijgen.
GEPOLIJST
Allereerst worden de hoge punten / het ontwerp van de mal met een speciaal zuur behandeld, terwijl de lage punten van de mal, dus de ongegraveerde delen, worden gepolijst. Hierdoor worden de gladde delen van deze munten net spiegels, terwijl de gegraveerde delen een mat uiterlijk krijgen of behouden. Dit contrast wordt ook ‘Cameo’ of afgekort CAM genoemd. De term DCAM die je ook wel eens tegen komt bij speciale munten betekent “Deep Cameo”. Dit wil zeggen dat het cameo effect extra sterk aanwezig is.
Een ander heel belangrijk kenmerk bij de productie van gouden munten of zilveren munten in PROOF kwaliteit is dat deze altijd twee keer of vaker worden geslagen in dezelfde mal en of met vaak het dubbele van de persdruk dan bij een gewone munt. Door de mal vaker dan één keer te sluiten en met meer druk wordt het staal in alle kleine spleetjes gedwongen. Hierdoor worden de details op de munten nóg veel duidelijker dan bij een gewone munt. Deze allerfijnste details zijn niet zichtbaar op gewone gouden munten of zilveren munten.
De PROOF munten worden in de munthuizen behandeld met de grootste zorg en aandacht omdat de kwaliteit van deze munten uiterst belangrijk is. Doorheen het productieproces worden PROOF munten op verschillende vlakken manueel behandeld en verwerkt, zelfs met stoffen handschoenen aan, terwijl de gewone munten via het geautomatiseerde bandwerk lopen. Om het reliëf te perfectioneren worden sommige delen later ook nog handmatig bewerkt in een omgeving die volledig stofvrij moet zijn. De werknemers die deze laatste handeling verrichten zijn daarom verplicht chirurgische maskers en katoenen handschoenen te dragen. De verpakking is in de meeste gevallen ook totaal anders. Terwijl gewone zilveren of gouden munten “bloot” of in een plastic flapje danwel een hard plastic doosje worden geleverd, worden PROOF munten onmiddellijk na de productie in een luchtdichte slab gestoken. De meeste PROOF munten worden vervolgens ook nog eens in een omsluitende houten of stoffen omhulsel gestoken en dit omhulsel zit dan ook nog eens in een kartonnen doosje.
Alleen al door het vele werk en de tijd die het kost om een PROOF munt te maken is de prijs van een PROOF munt duurder dan de gewone munt van dezelfde versie. De productie van PROOF munten is bijzonder arbeidsintensief. Bijkomende worden PROOF munten in lage- tot zeer lage oplage geproduceerd waardoor de gemiddelde productiekostprijs per munt duurder is. En als laatste hebben de verschillende verpakkingen en omhulsels uiteraard ook een bijkomende extra prijs.
Investeren in speciale of PROOF munten heeft tal van voordelen t.o.v. investeren in de courante gewone munten met hoge oplage. Allereerst zijn PROOF munten het hoogst haalbare niveau van muntslag en dus van de allerhoogste kwaliteit en het fijnst gedetailleerd. Tweede punt is, dat deze munten bijna altijd in lage tot zeer lage oplage worden geproduceerd en hiertegenover bij verzamelaars en investeerders in munten het meest geliefd en populair zijn. Dit maakt dat de vraag naar dit type van munten bijna altijd hoger ligt dan het aanbod. Bij de lancering van nieuwe PROOF munten is niet altijd iedereen op de hoogte en heeft niet iedereen op dat moment de kans om er door de lage oplage te kunnen inkopen. Bijkomend komen de reeds verkochte munten zelden tot niet in het aanbod ter verkoop op de secundaire markt. Verzamelaars behouden soms jaren aan een stuk deze speciale munten in hun bezit. Hierdoor kan de extra zeldzaamheids- of verzamelwaarde zich naast de ontwikkeling van de edelmetaalwaarde van de munt bijzonder snel en sterk ontwikkelen.
Een investeerder die zijn vermogen of kapitaal extra wil beveiligen ;
die extra zekerheden wil inbouwen ;
die tevens rendement wil halen op twee vlakken ;
kiest beter voor munten met een PROOF kwaliteit.
Dit soort munten stijgt immers niet alleen in waarde wanneer de edelmetaalprijs stijgt, door het gewicht aan goud en zilver vermenigvuldigt met de edelmetaalprijs. Ze stijgen ook in waarde in de tijd omdat de markt van vraag en aanbod op de investeringsmarkt en verzamelmarkt van speciale munten in hun voordeel pleit. Er is meestal maar een zeer beperkt aanbod of beperkte oplage bij lancering van deze munten en doorheen de tijd wordt dit aanbod alsmaar beperkter. Zo zijn stijgingen in prijs van bepaalde PROOF munten in tijden dat de edelmetaalprijs juist daalt zeker geen uitzondering op regel, maar veel voorkomend.
> Ga direct naar alle soorten zilveren munten
> Ga direct naar alle soorten gouden munten
> Goudbaren of munten?