GOUD
€ 83.803
per kilo
ZILVER
€ 966
per kilo

SCHRIJF JE HIER TIJDIG IN - 05/12/2024 INFOAVOND OVER INVESTEREN IN GOUD & ZILVER

 

Welke economische scenario’s zijn mogelijk en hoe zal de goudprijs daar op reageren?

 

We leven in een bijzondere tijd, hoe bijzonder zullen we waarschijnlijk slechts achteraf beseffen. De monetaire politiek van de centrale banken heeft geleid tot een situatie die op termijn onhoudbaar is. Het woord ‘termijn’ is in die context belangrijk, want niemand kan met enige mate van onzekerheid voorspellen wat er pakweg in de komende 5 jaar te gebeuren staat. Gary Christenson stelde in zijn boek “Gold Value and Gold Prices From 1971 – 2021” enkele scenario’s voorop, waar hij telkens enkele mogelijke pistes voor het goud aan koppelde.
 

In een eerste scenario gaat hij uit van een status quo situatie, waarbij de komende 5 jaar sterk zouden gelijken op de voorbije 20 tot 40 jaar. De politici blijven geld uitgeven alsof er niets aan de hand is, geld dat ze zullen moeten blijven lenen. De hoeveelheid uitstaande schulden zal volgens een exponentiële functie stijgen, de centrale banken zullen de schulden blijven monetariseren, er zullen telkens opnieuw zeepbellen geblazen worden en de transfer van welvaart van de massa naar de ‘happy few’ zullen gewoon verder gaan. In dit scenario kan de goudprijs stijgen, maar zonder dat daar een hyperinflatie scenario aan moet gekoppeld worden. De overheden zullen alles doen wat in hun macht ligt om aan de touwtjes te blijven trekken, want het gemor van het volk zal steeds luidere vormen aannemen.

Het tweede scenario is dat van een deflatoire crash, waarbij de centrale banken ondanks hardnekkige inspanningen de strijd tegen deflatie zouden verliezen. Uiteindelijk zullen ze de handdoek in de ring moeten gooien, de deflatoire krachten zullen het financieel systeem overweldigen. In een dergelijk scenario zullen de meeste papieren activa waardeloos worden, terwijl de koopkracht van het goud volgens een parabolische functie zal stijgen. Christenson ziet dus ook in dit scenario de goudprijs stijgen. Momenteel doen de centrale banken alles wat in hun macht ligt om dit scenario te vermijden. De afloop van die strijd is echter hoogst onduidelijk.

Het derde scenario is de combinatie van deflatie met hyperinflatie, een combinatie die minder waarschijnlijk lijkt maar die niettemin toch kans op slagen maakt. Een voorsmaakje van dit scenario kregen we in het eerste kwartaal van 2016 wanneer de deflatoire krachten tijdelijk het financieel systeem deden crashen. Wanneer de zaken echt goed fout lopen, kunnen de centrale banken en de overheden de koersen van hun respectievelijke valuta’s door het plafond jagen, waarbij ze door een krachtige reactie de hyperinflatie vrij spel geven. In dit scenario zal de goudprijs helemaal naar de stratosfeer gekatapulteerd worden, waarbij de prijs voor één troy ounce goud kan oplopen tot 5.000 of zelfs 50.000 dollar per troy ounce.

Wanneer goud kopen
Waarom goud kopen
Waarom zilver kopen