€ 80.659
per kilo
€ 920
per kilo
SCHRIJF JE HIER TIJDIG IN - 05/12/2024 INFOAVOND OVER INVESTEREN IN GOUD & ZILVER
Tegenwoordig moet er diep worden gedolven om nog goud te vinden, maar ooit was dat wel anders. Als puntje bij paaltje komt is er voldoende goud beschikbaar in de ondergrond. Veel van dat goud is echter onbereikbaar omdat het zich te diep onder het aardoppervlakte bevindt. De mijnbouwbedrijven beschikken simpelweg niet over de technologie om dit goud naar boven te halen. En het ziet er niet naar uit dat die technologie op korte of middellange termijn beschikbaar zal zijn.
Tom Lewis van GoldTelegraph.com is dan ook van mening dat de goudproductie haar piek bijna heeft bereikt. Alle bekende rijke goudaders worden nu al jarenlang ontgonnen en hun productie krimpt geleidelijk aan. Het gele metaal wordt steeds moeilijker te vinden en dat vertaalt zich onvermijdelijk in een steeds kleiner aanbod op de markt. Meestal wordt daarbij over het hoofd gezien dat het best bereikbare goud al lang geleden werd ontgonnen.
Het meeste goud was zelfs al ontgonnen alvorens in 1848 de Gold Rush era uitbraak. Sinds 1950 werd ongeveer 125.000 ton goud naar boven gehaald. Eigenlijk zijn er geen makkelijk te ontginnen goudaders meer. Eugene King van Goldman Sachs is dan ook van mening dat binnen 20 jaar er vrijwel geen goud meer zal bovengehaald worden. Ondanks het feit dat de mijnbouwbedrijven het goud steeds dieper gaan zoeken.
Zowel Lewis als King zijn er vast van overtuigd dat een herhaling van de grote Gold Rush zo goed als uitgesloten is. En dat zal niet zonder gevolgen blijven. Naarmate er minder goud naar de goudmarkt komt, zal de opwaartse druk op de goudprijs allen maar toenemen. Randall Oliphant, chairman van de World Gold Council, is nog iets negatiever dan Lewis. Hij is namelijk van mening dat de piekproductie in 2017 al werd overschreden. Ook Oliphant gelooft dat we binnen afzienbare tijd hogere prijzen in de noteringstabellen zullen zien verschijnen.
Nu goud kopen
Waar goud kopen?
Contact in u buurt