€ 80.513
per kilo
€ 939
per kilo
SCHRIJF JE HIER TIJDIG IN - 05/12/2024 INFOAVOND OVER INVESTEREN IN GOUD & ZILVER
Op de goudmarkt is India hoe dan ook een belangrijke factor. Het land was lange tijd de grootste consument van het gele metaal, maar werd door China naar de kroon gestoken. Het is een onmiskenbaar feit dat de Indiërs iets met goud hebben en dit ondanks een daling van de verkopen van gouden juwelen, munten en baren in 2016. Die daling had echter met externe binnenlandse factoren te maken die bovendien tijdelijk van aard zijn.
Volgens de World Gold Council zal de geringere vraag naar goud in India ook in 2017 nog merkbaar zijn. De WGC heeft de verwachtingen voor de Indiase goudmarkt dan ook naar beneden aangepast. Er wordt gerekend op verkopen aan de onderkant van een vork tussen 650 en 750 ton op jaarbasis. Ter vergelijking: vorig jaar consumeerden de Indiërs 666,10 ton goud en dat was een dieptepunt voor de afgelopen 7 jaar.
P.R. Somasundaram, managing director voor het WGC in Londen, is optimistisch over de evolutie van de verkopen in de komende jaren. In het derde kwartaal daalde de vraag naar gouden juwelen met 3% als gevolg van de introductie van nieuwe belastingen op goederen en diensten. Of met andere woorden: een soort BTW. Bovendien speelt ook nog het effect van de anti-witwasmaatregelen die vorig jaar ingevoerd werden.
Volgens Somasundaram zal de Indiase vraag in de komende jaren in snel tempo weer stijgen tot een gemiddelde vraag van 850 ton goud per jaar; Voor 2020 houdt hij zelfs rekening met een vraag van 900 ton goud. De vraag kan zelfs nog sneller stijgen wanneer de goudprijs opnieuw begint te stijgen. Daarbij moet er rekening gehouden worden met een tegenvallende moesson in 2017, waardoor de boeren minder inkomsten hadden. Die zijn tot nader order nog altijd goed voor 60% van de Indiase goudconsumptie. Het spreekt voor zich dat een stijging van de Indiase verkopen de goudprijs vleugels kunnen geven.
Wanneer Goud kopen
Informatie Goud & Zilver
Waarom Zilver kopen