€ 80.274
per kilo
€ 914
per kilo
SCHRIJF JE HIER TIJDIG IN - 05/12/2024 INFOAVOND OVER INVESTEREN IN GOUD & ZILVER
Dat het moeilijke tijden zijn voor beleggers, hoeven we u ongetwijfeld niet te vertellen. Het optreden van de centrale banken heeft de normale werking van de financiële markten grondig verstoord. De centrale bankiers hebben de geldkraan wijd open gedraaid in een poging om de economie weer vlot te krijgen na de Great Recession van 2007-2008. De gevolgen van de ingrepen van de centrale banken zijn immens, voorlopig kunnen we ze nog altijd niet in hun volle omvang inschatten.
Kijken we even naar de obligatiemarkten, dan rijzen de haren letterlijk te berge. De waarderingen zijn daar zo hoog opgelopen dat een belegger die ook maar enig rendement die naam waardig wil risico zal moeten lopen. Zogenaamd ‘veilige’ obligaties leveren nauwelijks nog iets op, zodat de steven moet gewend worden naar het High Yield segment van de markt.
Ook over de beurzen kunnen we kort zijn. De onderliggende stemming is daar nog steeds prima, maar onderhuids broeit er van alles. Niet voor niets struikelen de analisten over elkaars voeten om te waarschuwen dat de waarderingen veel te hoog zijn opgelopen en dat het zo niet (veel) verder kan. De gevreesde correctie hebben we tot dusver nog niet gehad, maar als we Paul Singer, Jeff Gundlach, Carl Icahn, Warren Buffett, David Tepper, Howard Marks en George Soros mogen geloven, zit die er zeker aan te komen.
Hoe kan een belegger veiligheid in zijn portefeuille inbouwen in deze hoogst onzekere tijden? Want een correctie op de obligatie- en aandelenmarkten zou wel eens de inleiding op de volgende crisis kunnen vormen en dan is het zaak om de borst nat te maken. Dat kan door edelmetalen in de portefeuille op te nemen, op de eerste plaats goud en zilver. Welk percentage van mijn portefeuille moet ik in goud aanhouden? Mike Shedlock van MishTalk.com geeft een antwoord op deze vraag: in de huidige omstandigheden 10 tot 25%. Dat percentage zou echter fors opgetrokken moeten worden wanneer de situatie verslechtert, iets wat volgens ons onvermijdelijk op een bepaald moment zal gebeuren. Want op de achtergrond is het crisissfeertje permanent aanwezig. Er hoeft dus niet veel te gebeuren om de boel te doen ontsporen.