€ 80.740
per kilo
€ 925
per kilo
SCHRIJF JE HIER TIJDIG IN - 05/12/2024 INFOAVOND OVER INVESTEREN IN GOUD & ZILVER
De afgelopen maanden was de dollar de kop van jut op de valutamarkten. De koers van de ‘greenback’ viel terug tot een dieptepunt voor de afgelopen 12 maanden en de koersdruk is nog altijd niet verdwenen. Er waren verschillende redenen waarom de dollar met een appelflauwte af te rekenen kreeg, maar één van de redenen was ongetwijfeld het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump er tot dusver weinig of niets van heeft gebakken. Buiten wat sleutelen aan de marge van Obamacare heeft hij nog geen enkele van zijn verkiezingsbeloftes kunnen inlossen.
Heeft de dollarkoers al een bodem bereikt? De meeste analisten denken dat dit niet het geval is. Athanasios Vamvakidis, global head G10 FX strategy bij Bank of America Merrill Lynch, vreest dat het niet bij de huidige daling zal blijven. Sinds 1 januari is het groene biljet ten opzichte van de belangrijkste concurrenten ongeveer 8% goedkoper geworden, maar daar zal het volgens Vamvakidis niet bij blijven.
Hij is van mening dat de dollar op basis van een evenwichtige koers op langere termijn nog altijd zo’n 10% overgewaardeerd is. Bekeken over 20 jaar zou er zelfs sprake zijn van een overwaardering met 12%. Deutsche Bank stelt vast dat de openstaande bearish posities op de dollar volgens de data verstrekt door de Commodity Futures Trading Commission zich op het hoogste niveau sinds februari 2013 bevinden.
Er is dus voldoende ruimte voor een verdere depreciatie van de dollar en dat kan in het voordeel van de goudprijs spelen. De overgewaardeerde dollar kan inderdaad het come-back van het goud inluiden. Dat is ook de mening van Peter Schiff. De Euro Pacific Capital CEO sprak met Kitco News op de Freedom Fest bijeenkomst in Las Vegas. Schiff gelooft dat het nu slechts een kwestie van tijd zal worden alvorens de goudmarkt weer volop tot leven komt. Hij houdt op middellange termijn rekening met een forse stijging van de goudprijs.