€ 80.513
per kilo
€ 939
per kilo
SCHRIJF JE HIER TIJDIG IN - 05/12/2024 INFOAVOND OVER INVESTEREN IN GOUD & ZILVER
De opleving van de goudmarkt heeft onder andere ook te maken met de aarzelende toon die de Amerikaanse centrale bank na afloop van de laatste vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC) gebruikte. De FED verhoogde vorige week haar basisrente zoals verwacht met een kwart procent en voorspelt nog 1 renteverhoging voor 2017. Dat was oude koek, want dezelfde voorspelling werd al in december gedaan.
Maar de beleggers hadden toch iets meer verwacht en dat verklaart waarom de goudprijs goed standhield. Meer bepaald hadden de financiële markten verwacht dat Janet Yellen, gouverneur van de FED, haar inflatieverwachtingen zou aanpassen. Wereldwijd is de inflatie weer in opmars en dat is niet zonder belang voor de prijsevolutie bij goud, zilver en de andere edelmetalen. Maar uiteindelijk vroeg Yellen wat de inflatie betreft om nog wat meer uitstel. Iets wat ze trouwens al eerder had gedaan.
Sanghamitra Saha van ZacksMarch vreest dat ondanks de in totaal drie renteverhogingen die voor dit jaar in de VS zijn gepland de reële rentevoeten diep negatief zullen blijven. En die negatieve rentevoeten zullen de goudprijs blijven ondersteunen, aldus Saha. Die negatieve rentevoeten worden inderdaad bekomen wanneer van de reële rentevoeten de inflatie wordt afgetrokken. Vastrentende waarden zullen ook dit jaar dus niets opleveren.
En alsof dat nog niet genoeg is, blijven de Bank of Japan, de Bank of Switzerland en de Europese Centrale Bank negatieve rentevoeten promoten om de economische groei te promoten. De edelmetalen hoeven zich voorlopig dus weinig aan te trekken van de rentestijgingen in de VS. De plannen die Donald Trump koestert, kunnen de reflatie alleen maar aanwakkeren. Zodat de kans bijzonder klein is dat de reële rentevoeten snel positief worden. Een evolutie die alleen maar in het voordeel van het goud kan spelen.
Goud en zilver in u buurt
Informatie Goud en Zilver
Terugkeer Goudstandaard