€ 80.513
per kilo
€ 939
per kilo
SCHRIJF JE HIER TIJDIG IN - 05/12/2024 INFOAVOND OVER INVESTEREN IN GOUD & ZILVER
Tradities zijn er om gebroken te worden. De jongste jaren waren er aan gewend dat de goudprijs op Black Friday telkens een dreun kreeg. Het scenario klinkt bekend in de oren: op die bewuste vrijdag, een dag met nauwelijks of geen handel, dook er plots een groter verkoper in de markt. Diens grote verkooporder kwam terecht in een vrijwel lege markt, met als gevolg dat de goudmarkt telkens in rep en roer kwam te staan.
Opvallend was daarbij telkens dat die verkooporder ongelimiteerd werd geplaatst. Elke verstandige verkoper zou een dergelijke order in schijfjes hakken, kwestie van een zo voordelig mogelijke prijs te krijgen. Quid non. Maar goed, dit jaar bleef een herhaling van dergelijk scenario uit. Wie dus short was gegaan op de markt, was er meteen aan voor de moeite. Afgelopen vrijdag gaf het goud geen krimp.
Was het een opluchtingsrally of speelden gewoon de wetten van vraag en aanbod? Feit is in ieder geval dat de goudprijs op maandag plots met 10 dollar naar omhoog schoot. Waardoor meteen de psychologisch belangrijke kaap van 1300 dollar opnieuw in zicht kwam. Wanneer het goud het goed doet, volgt zilver meestal op een afstandje. En inderdaad, de zilverprijs probeert opnieuw voet aan de grond te krijgen boven het niveau van 17 dollar per troy ounce. Ook de zilvermarkt heeft Thanksgiving Day en Black Friday dus goed doorstaan.
Mitsubishi analIst Jon Butler is van mening dat vooral de zwakke dollar de edelmetalen een handje heeft toegestoken. Bovendien werden de afgelopen dagen een paar macro-economische data gepubliceerd die de twijfels hebben doen toenemen over het herstel van de Amerikaanse economie. Jeffrey Halley, senior market analist bij OANDA, voegt daar nog een andere factor aan toe. De Chinese beurs kreeg gisteren klappen, terwijl het tevens rommelt op de Chinese obligatiemarkt.
Waarom Goud kopen?
Verborgen geheimen