GOUD
€ 82.582
per kilo
ZILVER
€ 945
per kilo

SCHRIJF JE HIER TIJDIG IN - 05/12/2024 INFOAVOND OVER INVESTEREN IN GOUD & ZILVER

 

GoudStandaard Terugkeer

Goudstandaard als standaardnorm

Er woedt sinds enige tijd wereldwijd een hevige discussie over een terugkeer naar een nieuwe goudstandaard. Gaan we inderdaad terug of niet? Dit onderwerp kan de aandachtige lezer van de financiële pers niet zijn ontgaan. Economen, marktspecialisten, politici en beurshandelaars lieten in de voorbije weken en maanden hun licht schijnen over een nieuwe goudstandaard. Het idee voor de herinvoering ervan voor de Dollar en daarmee automatisch ook voor de Euro, wint dagelijks aan kracht binnen de wereldpolitiek. Hiermee zou een einde komen aan meer dan 40 jaren van fiduciair geld, kortweg fiatgeld.

goudstandaard


Goudstandaard versus papiergeld

Wat is het principe tussen een gouden standaard en fiatgeld? Bij een gouden standaard is het girale geld en krediet gekoppeld aan de goudreserve van een land. Hierdoor kan een overheid niet zomaar nieuw geld creëren, maar dient het zich te houden aan de goudhoeveelheid. Fiatgeld is geld dat gekoppeld is aan het vertrouwen in de overheid. De centrale bank kan degeldhoeveelheid laten toenemen conform de noden van de maatschappij. Fiatgeld is gemakkelijk, flexibel geld maar in feite wordt het gecreëerd uit het niets. De centrale bank kan onbeperkt geld bijdrukken en uitdelen. Overheden, bedrijven en consumenten mogen het fiatgeld naar believen uitgeven. Dit systeem is langzaam maar zeker volledig ontspoort en het fiatgeldsysteem is wereldwijd een groot spel Monopoly geworden. Enkele ‘groten’ der aarde verloren de pedalen en zagen geen rem meer op de uitgaven, wat ook uiteindelijk geresulteerd heeft in de huidige problemen binnen ons huidige financiële systeem.

Terugkeer naar de Goudstandaard

Vandaar de huidige openlijke discussie over een terugkeer naar een nieuwe gouden standaard. Ons huidige geldsysteem vertoont steeds meer problemen. Meer fiatgeld tegen de problemen aangooien lost niets meer op. De limieten zijn bereikt. Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat dit gebeurt. Vele fiatgeldsystemen zijn in het verleden gekomen en evenveel zijn tenslotte ten onder gegaan. Telkens opnieuw volgde een gouden standaard of een vergelijkbaar systeem gekoppeld aan andere grondstoffen zoals zilver, koper … Er hebben al allerlei grondstofgeldsystemen bestaan, maar de gouden standaard is de meest voorkomende vorm in de geschiedenisboeken. De grootste kritiek van tegenstanders van een nieuwe goudstandaard is, dat de ingang van een nieuwe goudstandaard in het verleden dikwijls gevolgd werd door een economische depressie. Wat ze gemakshalve vergeten te vertellen, is dat de echte oorzaken voor deze economische depressies hun oorsprong hadden in de voorgaande fiatgeldsystemen. Geen enkele goudstandaard ging in het verleden ooit ten onder. Een goudstandaard eindigde telkens omdat de overheid er bewust een einde aan maakte. In alle gevallen werd van de goudstandaard afscheid genomen omdat geldverspillende elementen, zoals bijvoorbeeld oorlogen, gefinancierd moesten worden.

Wanneer en waarom

De vraag OF we terug naar de goudstandaard of niet, wordt stilaan overbodig. Iedereen vraagt zich enkel nog af, wanneer. Een terugkeer naar een goudstandaard is onvermijdelijk. Want het zijn niet langer politici of andere beleidsmakers die deze keuze nog "zullen" of zelfs "kunnen" maken. Uiteindelijk dwingt de markt de uitkomst altijd af. Alle huidige indicatoren zeggen ons dat we terug naar een nieuwe goudstandaard evolueren, of we dat nu graag willen of niet. Goud is de barometer van ons geldsysteem en de stand staat al geruime tijd op onweer. Gevolg van deze omschakeling gaat zijn dat de hoeveelheid fiatgeld moet gaan overeenstemmen met de waarde van het aanwezige goud in de kluizen van de centrale banken. Als we vandaag zouden terugkeren naar een goudstandaard en de goudprijs moet de lading dekken, berekend op de huidige fiatgeldhoeveelheid tegenover het aanwezige goud, dan hebben we 2 mogelijkheden :

- De goudprijs gaat onmiddellijk naar 11.000 $/ounce! ( ongeveer maal 9 )
- Of de huidige wereldmunt $, het fiatgeld, devalueert met ongeveer 87%

Winnaar of slachtoffer?

Welke van de twee het gaat worden, of het een combinatie van beide wordt, weet niemand. Wat wel geweten is, is dat de eigenaars van fysiek goud op dat moment de grote winnaars zullen zijn. Dit verklaart meteen ook waarom momenteel centrale banken, overheden, landen en staten massaal fysiek goud aankopen. Daarom dat ook de slimme en aandachtige particulier tijdig voldoende fiatgeld omzet in fysiek goud en/of zilver. Hierin kan de Europese Goudstandaard het verschil betekenen. Door de unieke positie Van de Europese GoudStandaard in de edemetaalhandel kunnen zij wereldwijd leveren aan de beste voorwaarden.

 

> Maak een afspraak met Europese GoudStandaard