GOUD
€ 83.803
per kilo
ZILVER
€ 966
per kilo

SCHRIJF JE HIER TIJDIG IN - 05/12/2024 INFOAVOND OVER INVESTEREN IN GOUD & ZILVER

 

Waarom centrale banken blijven goud kopen

Centrale banken blijven goud kopen

 

In het derde kwartaal hebben de centrale banken 111 ton goud gekocht en dat is een kwart meer dan in dezelfde periode het jaar voordien. Daardoor hebben die centrale banken dit jaar in totaal 290 ton goud gekocht. Natuurlijk stonden niet alle centrale bankiers aan de koopzijde. 90% van de vraag was afkomstig van Rusland, Turkije en Kazakhstan. De westerse centrale banken schitteren op de goudmarkt echter door hun afwezigheid. 
 

We krijgen met andere woorden een duaal beeld op de goudmarkt. De centrale banken kopen meer goud, terwijl toch de algemene vraag naar goud een dalende trend vertoont. En dat is op de eerste plaats het gevolg van het optreden van de EFT’s. De vraag naar ETF’s die in goud beleggen blijkt namelijk het grootst te zijn wanneer de goudprijs stijgt. De beleggers blijken dus steeds weer opnieuw achter de feite aan te hollen. In een periode dat op de goudmarkt niets te beleven valt, is er ook geen vraag naar ETF’s die in goud beleggen.

Daardoor worden rapporten van de World Gold Council nog al eens verkeerd geïnterpreteerd. Wanneer de WGC rapporteert dat de vraag naar goud op kwartaalbasis is gedaald, is het beeld vertekend omdat de ETF’s een steeds grotere invloed op het goud hebben. Het gebrek aan interesse voor goud is volgens sommige analisten te wijten aan de sterke prestaties van de beurzen. Daar valt snel geld te verdienen en dus is de keuze van de beleggers snel gemaakt. 

Mogelijk speelt ook mee dat die beleggers stilaan beginnen te begrijpen dat aan een belegging in ETF’s grotere risico’s zijn verbonden dan men op het eerste gezicht zou denken. Wie belegt in een tracker die op zijn beurt in fysiek goud belegt, koopt in feite een verklaring die zegt dat hij recht heeft op een bepaalde hoeveelheid goud. Vraag is echter of en wanneer hij dat goud ook zal krijgen wanneer hij het zou willen. Het ziet er dus naar uit dat het sentiment op de goudmarkt in de komende maanden vooral bepaald zal worden door het gedrag van de centrale banken. En de kans is groot dat een aantal van hen gewoon goud zal blijven kopen.

Waarom Goud kopen?
Verborgen geheimen