€ 83.803
per kilo
€ 966
per kilo
SCHRIJF JE HIER TIJDIG IN - 05/12/2024 INFOAVOND OVER INVESTEREN IN GOUD & ZILVER
De analisten die de evolutie van de goudprijs volgen, zijn momenteel het noorden enigszins kwijt. Tot dusver hebben we namelijk nog geen bevredigende verklaring gehoord voor de recente correctie op de goudmarkt. De meest gehoorde verklaring is dat het goud overkocht was, maar dat is natuurlijk een dooddoener. Feit is in ieder geval dat het gele metaal nog geen vaste voet aan de grond heeft kunnen krijgen boven het niveau van 1300 dollar.
Ook het argument van de geofysieke factoren en hun invloed op de goudprijs snijdt weinig hout. De spanningen met Noord-Korea zijn er nog steeds, maar inmiddels wordt wel duidelijk dat geen van de betrokken partijen zit te wachten op een gewapend conflict. De kans is dan ook groot dat het allemaal zal koelen zonder blazen, zoals het zo vaak het geval is. Ook de economische spanningen tussen Canada en de VS lijken niet van doorslaggevend belang te zijn voor de prijsevolutie bij de edelmetalen.
Daarom kan het geen kwaad om de koe even kort en goed bij de hoorns te pakken: welke factoren bepalen momenteel de goudprijs? En dat blijkt nog altijd de Amerikaanse dollar te zijn. De goudprijs stijgt in de praktijk wanneer de dollarkoers daalt en vice versa. Sinds het dieptepunt van enkele weken is de dollarkoers met ongeveer 4% gestegen. Sinds 1 januari is echter nog steeds een verlies van ruim 10%.
Wat houdt de toekomst voor de dollar en voor het goud in petto? Niet-Amerikaanse kopers van goud zijn steeds gedwongen om eerst dollars te kopen alvorens ze goud (of zilver) kunnen kopen. Maar daar dreigt verandering in te komen, want de rol van de petrodollar wordt momenteel serieus aangevallen. Wanneer de dollar de status van wereldreservemunt verliest, kan het hek helemaal van de dam zijn. Een nieuw pak slaag voor de dollar kan de goudprijs helemaal door het plafond jagen.
Gouden Munten
Zilveren Kilomunten
Waarom Goud Kopen