€ 83.803
per kilo
€ 966
per kilo
SCHRIJF JE HIER TIJDIG IN - 05/12/2024 INFOAVOND OVER INVESTEREN IN GOUD & ZILVER
De jongste weken is de goudmarkt opnieuw in beweging. De goudprijs is inmiddels met verschillende procenten opgelopen tot in de buurt van 1240 dollar per troy ounce. Daardoor komt de kaap van 1250 dollar in beeld en boven dit psychologisch belangrijke niveau ligt de weg naar fors hogere koersen wijdopen. Het betere sentiment rond het goud vertaalt zich ook naar de andere edelmetalen.
Ook de zilvermarkt is namelijk opnieuw in beweging gekomen, de zilverprijs krijgt stilaan nogmaals de kaap van 15 dollar per troy ounce in zicht. Toch mag zilver nog steeds als een achterblijver worden beschouwd ten opzichte van het goud, het witte metaal is in relatieve termen nog steeds goedkoop. De vraag is uiteraard wat de edelmetalen opnieuw in beweging heeft gekregen.
Dat blijken verschillende factoren te zijn, waaronder het feit dat de centrale banken opnieuw goud kopen. De juiste reden waarom Polen en Hongarije (om maar deze 2 te noemen) aan de koperszijde staan, is niet bekend, maar de goudmarkt heeft de indruk dat er ‘iets’ is waarom beide landen hun goudreserves weer hebben aangevuld. Maar niet alleen vraag en aanbod spelen een rol op de markt.
De goudprijs luistert vooral naar de dollar, zo blijkt. Bart Melek, head of commodity strategies bij TD Securities, is van mening dat de edelmetalen vooral reageerden op bewegingen op de forexmarkten. Daar is de ‘greenback’ recent van zijn voetstuk gevallen. De correctie in de dollarkoers zou vooral te maken hebben met de daling van het rendement op de benchmark 10-jarige staatsobligatie en met het herstel van de koers van de Chinese yuan. Een verdere verzwakking van de dollarkoers zou de goudprijs naar fors hogere regionen kunnen sturen.
Informatiedag fysiek Goud & Zilver
Gratis munt bij kennismakingsgesprek
Aanvraag dealership