€ 83.803
per kilo
€ 966
per kilo
SCHRIJF JE HIER TIJDIG IN - 05/12/2024 INFOAVOND OVER INVESTEREN IN GOUD & ZILVER
Bloomberg bekeek nog eens de stand van zaken op de goudmarkt. Blijkt dat de centrale banken steeds meer goud kopen en ze doen dat op een moment dat de goudprijs relatief laag staat. Vooral Rusland en China, evenals een aantal andere kleinere centrale banken, blijven hun goudvoorraden aan een continu hoog tempo aanvullen. Maar ook de Indiase centrale bank heeft zich nu bij de goudkopers gevolgd.
Volgens Howie Lee, econoom bij Oversea-Chinese Banking Corp., zou de Royal Bank of India (RBI) van plan zijn om in de loop van dit jaar in totaal 1,50 miljoen troy ounce goud te kopen. Daarmee voegt India zich bij het rijtje van centrale banken die hun goudvoorraden opbouwen. Maar daarmee is het antwoord nog niet gegeven op de vraag waarom de centrale banken zo gretig zijn om het gele metaal aan boord te halen.
Ross Strachan bij Capital Economics Ltd. is van mening dat de sleutel van het hele verhaal gelegen is in de dollar. Het vertrouwen in de ‘greenback’ heeft de afgelopen jaren flinke klappen gekregen. De centrale banken bouwen hun posities in dollar geleidelijk af en kopen in ruil goud. Dat gebeurt telkens in kleine hoeveelheden om te verhinderen dat de goudprijs door het plafond zou vliegen.
En dan komt misschien de aap uit de mouw: wordt de goudprijs inderdaad bewust laag gehouden om de centrale banken de kans te bieden hun goudvoorraden aan te vullen? Wie organiseert deze manipulatie en, misschien wel de belangrijkste vraag, hoe lang kan ze nog volgehouden worden? Allemaal vragen waarop we geen antwoorden hebben. Maar dat de particuliere belegger zonder blikken of blozen het voorbeeld van de centrale banken mogen volgen, staat als een paal boven water.
Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiële eindspel?